Årets musikal     Våra sponsorer     Intresseföreningen     Tidigare musikaler  


Handlingen i korthet

Rocky Horror Show, pjäs författad av Richard O'Brien. Pjäsen sattes upp som musikal första gången sommaren 1973 på teatern Royal Court Theater Upstairs i London, lokalen tog runt 60 personer. Musikalen fick inget annat än lysande recensioner. När det blev en sådan succé flyttades den vidare till Los Angeles och the Roxy. En av originalskådespelarna följde med dit, Tim Curry. Curry, som redan i London hade spelat Frank N Furter, gjorde rollen nu också i L. A., senare även i New York och självklart i filmen The Rocky Horror Picture Show som hade premiär 1975.

Richard O´Brien hade fått idén till sin rockmusikal när han var arbetslös efter att ha lämnat rollen som King Herodes i originaluppsättningen i London av musikalen ”Jesus Christ Superstar”. Där han för övrigt spelade mot Johnny Worthy som regisserar årets PS-Musikal.

Idén var att skriva en rock´n´roll musikal som ”kombinerade den oavsiktliga humorn i B-filmer med den olycksbådande dialogen av imiterad skräck”. Musikalen driver vilt med filmer av alla genrer, bland andra märks Frankenstein och Dracula.

Handlingen i korthet: Brad Majors och Janet Weiss är ett nyförlovat par som, en mörk och stormig natt, tar bilen för att hälsa på sin gemensamme vän, dr. Scott. Bilen går sönder ute i skogen och de tar sin tillflykt till ett närbeläget slott som de passerat strax innan. Vid porten hälsas de välkomna av en makaber betjänt som introducerar dem till en Backanal med en samling partymänniskor klädda i utstyrslar från någon slags interplanetarisk sparsamhetsbutik.

Slottet ägs av dr. Frank N Furter och i slottet finns förutom Frank, hans betjänt Riff-Raff, husan Magenta och en groupie, Columbia. Brad och Janet är ett oerhört naivt och oerfaret ungt par. När de nu kommer till Franks boning och upplever en dekadens bortom sin vildaste fantasi rubbas hela deras värld.

Värden till denna samling udda människor är Dr. Frank N Furter, en transvestit klädd i damunderkläder och som också är en galen vetenskapsman som hävdar att han kommer från en annan planet. Med sina assistenter Columbia och Magenta som hjälp avtäcker Frank sin senaste skapelse – en figur liggandes i en tank insvept i lakan. Med tillsättande av färgämnen och viss hjälp av vädret får Frank liv i en blond ung muskelknutte som inte har på sig mer än för trånga shorts och som utbrister i sång redan i sina första levnadsminuter. Just som Brad och Janet tror att ingenting kan bli värre, kommer en hårdrockande Meat Loaf störtande in på scen för att ta tillbaka sin ex-flickvän Columbia. Men Frank som anser att Columbia tillhör honom tar och dödar Meat Loaf med en kniv och slänger in honom i en frys.

Nu står det klart för Brad och Janet att de kommer att bli Franks gäster över natten och att de kommer att stå i tur på Franks lista – om det är för att antingen bli mördade eller för att bli utsatta för sinnlig njutning är osäkert.

Under natten som följer gör Frank N Furter besök både hos Janet och hos Brad och båda får uppleva sinnlig njutning tillsammans med Frank.

Riff-Raff upprörs av Franks beteende och kan inte förstå, eller, acceptera det.

Spänningarna byggs upp och brister så småningom.


   © Intresseföreningen PS-musicalerna    |    Om PS-musikalen    |    Uppdaterad 150524