Årets musikal     Våra sponsorer     Intresseföreningen     Tidigare musikaler  


Handlingen i korthet

"Willkommen, bienvenue, welcome!" Så börjar musikalen Cabaret där Sally Bowles är den stora stjärnan på Kit Kat Club i ett Berlin som 1931 befinner sig i politiskt kaos. Nazisterna mobiliserar sig och kastar en mörk skugga över hela Tyskland. Men på Kit Kat Club är det cabaret och varieté som gäller och där finns det plats för alla. Hit kommer Cliff, en ung amerikan med författardrömmar. Snart möter han den excentriska nattklubbssångerskan, Sally Bowles. På nattklubbens scen regerar även Conferencieren. Han ser allt, hör allt och kommenterar allt, ofta burleskt, groteskt, ironiskt men ibland sorgset, medlidande, uppfordrande.Tack vare Sally möter Cliff människor och miljöer han tidigare bara drömt om. Det är fest och nöjen, dekadens och frigjord utlevelse. Sally vägrar att se problem, och hennes livsbejakelse smittar av sig på Cliff. Men nazisternas stöveltramp växer sig allt starkare. Folk i deras omgivning drabbas av den alltmer förhärskande intoleransen och snart drabbas de även själva. De kan inte längre blunda. I kulisserna hörs marschsteg. En annan tid är på väg.

Cabaret är en av världens mest spelade musikaler med musik som ”Willkommen”, ”Money makes the world go around”, ”Mein Herr” och titelsången ”Cabaret”. Cabaret är en amerikansk musikal från 1966 av Fred Ebb och John Kander, med manus av Joe Masteroff. Handlingen bygger på Christopher Isherwoods bok "Farväl till Berlin" från 1939, en självbiografisk skildring från Berlin strax efter 1930.

Musikalen gick på Broadway mellan 1966 – 1969 och i rollen som konferencier fanns redan från början Joel Grey som ju blev mycket uppmärksammad i filmen som kom 1972. I en biroll fanns Lotte Lenya, själv flykting från Hitlertyskland och änka efter Kurt Weill. Den gick i 1 166 föreställningar och fick Tony för bästa musikal 1967. Den svenska premiären skedde i Norrköping 1969. Samma år gick den även upp på Stora Teatern i Göteborg och Maximteatern i Stockholm, där Monica Nielsen hade den kvinnliga huvudrollen.


   © Intresseföreningen PS-musicalerna    |    Om PS-musikalen    |    Uppdaterad 150524