Årets musikal     Våra sponsorer     Intresseföreningen     Tidigare musikaler  


Jesus Christ Superstar

Händelserna kring Jesus från Nasarets sju sista dagar, nedtecknade i evangelierna, är kända i hela världen. De har lästs, tolkats, målats, tonsatts och dramatiserats under de senaste två tusen åren och påverkat hela den västerländska kulturen. Andrew Lloyd Webbers och Tim Rices dramatisering är en av de mest uppskattade moderna musikalerna och spelades tusentals föreställningar över flera års tid i London.
Så skrev Riku Kotiranta, Torbjörn Svahn och Johan Svensson i programbladet från 1998 då PS-Musikalen satte upp Jesus Christ Superstar för andra gången.
Och nu sätter PS-Musikalen upp denna Rockopera för tredje gången, nu med Torbjörn Svahn som producent och Johnny Worthy som regissör.

Jesus Christ Superstar släpptes ursprungligen som konceptalbum och framfördes i samband med detta även i konsertversion i St. Paul's Cathedral den 27 oktober 1970. Den första bearbetningen för scenen framfördes på Mark Helliger Theatre på Broadway den 12 oktober 1971, och den första scenuppsättningen i England följde den 9 augusti 1972. 1973 producerades en filmversion av musikalen med bland andra Ted Neeley. Redan före Londonpremiären 1972 hade en dansk uppsättning av Jesus Christ Superstar haft premiär den 26 december 1971 i Köpenhamn. Den första svenska uppsättningen ägde rum på Scandinavium i Göteborg den 18 februari 1972 med Bruno Wintzell och Agnetha Fältskog som Jesus och Maria Magdalena.   © Intresseföreningen PS-musicalerna    |    Om PS-musikalen    |    Uppdaterad 150524