Årets musikal     Våra sponsorer     Intresseföreningen     Tidigare musikaler  


The Addams Family

Från Charles Addams serieteckningar, över en legendarisk tv-serie och ett antal filmer, blev den inte helt vanliga familjen Addams ämnet för en firad musikal på Broadway häromåret. Med medryckande musik av Andrew Lippa och ett kongenialt manus av Marshall Brickman och Rick Elice visade familjen att den har en plats också i 2000-talet.

Familjen Addams består av pappa Gomez, den sentimentala pappan, mamma Morticia, en sval men passionerad kvinna, tonårsdottern Wednesday, som är som tonåringen mest … eller kanske inte. Och Pugsley, lillebrorsan, som har en förkärlek för tortyrredskap. Hos familjen bor också Gammelmormor, (vem hon nu är, för hon är varken mor till Gomez eller Morticia … i alla fall inte vad de minns), Onkel Fester, som är kär i månen och Lurch, den lojala Frankensteinliknande betjänten, vars ursprung är okänt, men som möjligen kommer från ”andra sidan”. För naturligtvis umgås familjen även med de döda. Därifrån får man väl tro att även den vandrande handen, The Thing, kommer.

För många hundra år sedan kom familjen Addams förfäder från det gamla landet och bosatte sig på en liten jordplätt som idag är New York´s Central Park. Detta var naturligtvis långt innan det blev en park, när det fortfarande var vildmark och sopor.

Familjen blomstrade i många generationer, och så småningom blev ett stort hus byggt där en stor spansk ek, Addams Family Tree, hade planterats för att skydda förfädernas gravar från sådana olägenheter som solljus och turister.

När ridån går upp, faller det sista döda höstbladet från familjeträdet, och allt är bra med den morbida, makabra världen av familjen Gomez, Morticia, Fester, mormor, Wednesday, Pugsley och Lurch. De har samlats - var annars? - i familjens kyrkogård för att fira liv och död i en årlig ritual för att få kontakt med sitt förflutna och säkerställa sin framtid. De verkar lungna, inte bara med varandra och sitt oefterhärmliga, oföränderliga Addams-sätt, utan också med sina döda förfäder, som kommer upp ur sina gravar just denna natt varje år för att delta i firandet av familjens kontinuitet.

   © Intresseföreningen PS-musicalerna    |    Om PS-musikalen    |    Uppdaterad 150524